Cursus: De kracht van adem

Heb je soms ook het gevoel dat de energie je zomaar ontglipt? Geen balans in je leven? Of je voelt je vaak moe zonder duidelijke reden? Je hebt alles wat je hartje begeert, maar je blijft piekeren? Of je laat dingen gebeuren die je eigenlijk graag anders had gewild? Je blijft in oude patronen vastzitten omdat het vertrouwd en veilig voelt? Of omdat je denkt dat anderen dat van je verwachten?

Als je je hierin herkent, zou het wel eens kunnen zijn dat je vaak in je hoofd zit. Je piekert veel over beslissingen die je moet nemen. En dat kost je veel energie. Heb je hierbij wel eens op je ademhaling gelet? Grote kans dat je adem hoog zit zonder dat je het door hebt.

Kip of ei? Wat is er nu eerder: dat piekeren of die hoge adem? Eigenlijk maakt dat niet uit. Wat wel uitmaakt is hóe je hiermee omgaat. Het Breathfulness Programma laat je kennismaken met de kracht van de adem. De eenvoudige ademtechnieken die het programma je aanreikt, hebben een krachtig helend effect op je lichamelijke en geestelijke gezondheid: je voorziet je lichaam van meer zuurstof zodat je (levens-)energie weer gaat stromen, balans vindt en de afvoer van afvalstoffen wordt geoptimaliseerd. Hierdoor voel je je vitaler, rustiger, met meer zelfvertrouwen. Je piekert minder, krijgt weer zin om dingen te gaan doen, je denkt weer in mogelijkheden.

Te mooi om waar te zijn? Ervaar het zelf. Het Breathfulness Programma leert je in zes stappen (zie hieronder) om je ademhaling te optimaliseren en weer in contact te komen met je gevoel. De techniek die je hierin wordt aangereikt, afkomstig uit de Transformational Breathing, zorgt voor heling op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Een ademhaling die balans creëert en de levensenergie volop laat stromen. Opdat je weer vanuit passie kunt gaan leven!

Ontdekken: bewust worden van je ademhaling zoals die nu is

Basis: het voelen van de basis van je ademhaling en de basis in je leven

Contact maken: contact maken via de adem met je volledige lichaam

Ontspannen: ervaren dat de adem ontspanning en balans brengt

Volledig bereik: ervaren van een optimaal adembereik om in volheid te leven

Verbinden: de vijf eerdere stappen komen nu samen tot één geheel

Praktisch

Data:      24 sept – 1 okt INFO avonden                       Corona-proof 
               8 – 22 okt / 5 – 26 nov / 17 dec / 7 jan 

Tijd:        vrijdagavond  19.30 – 22.00 uur    

Plaats:    Yoga centrum Bunnik,  Smalleweg 8a  Bunnik (achter woonhuis nr 8)

Inschrijven stuur even een mailtje  via contact.

Voor kleine groepjes in overleg ook mogelijk op andere dagdelen. Neem gerust contact op.

Stressreductie Bedrijven

Luister naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen.

Voor veel bedrijven en instanties staat verzuimpreventie hoog op de agenda. Vaak wordt het effect van (tijdige) stressreductie onderschat. Stress is een belangrijke oorzaken van uitval en ziekteverzuim bij werknemers.

Als goed werkgever wil je tijdig in actie komen om stress te signaleren. In de praktijk blijkt dat actief en effectief werken aan stressreductie vaak niet of te laat gebeurt. Er wordt dan gedacht dat het wel meevalt met de stress, dat alles nog onder controle is of dat het met een dagje vrij wel weer beter zal gaan. Helaas vind je zo snel niet de balans terug. Ook een werknemer trekt vaak te laat aan de bel en blijft te lang doorgaan. Dan blijkt dat alle reserves zijn verbruikt en een (zeer) lange tijd nodig is om weer te herstellen.

We leven in een hectische samenleving waarin vaak veel van mensen gevraagd wordt over een lange periode. Stress lijkt bij onze samenleving te horen. Nu heeft iedereen wel stress. Alleen de een kan er makkelijker mee omgaan dan de ander.

Mijn aanpak richt zich op het beter leren omgaan met stress. Daarbij is het herstellen van energiebalans en ontspanning enerzijds en bewustwording anderzijds van belang.

De adem is een bijzonder krachtig middel om te vitaliseren en balans te herstellen.

“De adem draagt het zaadje van de vrucht
waarnaar we zo verlangen”

Micheal Brown

 

Door te mediteren in Bunnik vinden we balans

Balans stenen. Als jij voor het Nu zorgt, dan zorgt het Nu voor jouw toekomst

Breathfulness balans inspiratiekaarten

120Meditatie begeleiding

i.v.m corona-crisis online & ook individueel mogelijk

Een uur mediteren waardoor je met een kalme en open geest weer verder kunt.
We mediteren van 19.45 tot 21.00 aan de hand het meditatieprogramma  The Joy of living van mijn Tibetaanse leraar Mingyur Rinpoché.  Dit programma bestaat uit 3 niveaus:

 • Calming the mind
 • Opening the Heart
 • Over Awakening Wisdom.

Calming the Mind
We leren hoe gewaar zijn in zichzelf een bron is voor blijvende tevredenheid. En hoe we iedere ervaring, positief of negatief, zelfs pijnlijke gevoelens kunnen gebruiken als een poort naar innerlijke vrede.

In dit laagdrempelige meditatie programma krijg je heldere instructies die je helpen om met aandacht een vredige geest en een vreugdevol hart te ontwikkelen.

Praktisch: 

Data:  2 wekelijks dinsdagavond 20.00 -21 uur online  

Kosten:  € 15,- per keer      1e keer gratis ter kennismaking  (10 rittenkaart €120,-) 

Aanmelden:  Omdat we via ZOOM online bij elkaar komen moet je je even aanmelden via de mail.
via contact of hermsenmarc@kpnmail.nl

Plaats:    Praktijk voor Balans en Innerlijke Groei.    Dr. Breveestraat 35    Bunnik

Je hoeft geen meditatie ervaring te hebben.

Individueel: Op aanvraag, planning in overleg.

Individuele ademsessies

De adem is een krachtig instrument waarmee fysiek en emotioneel blokkades kunnen worden weggenomen. Veel mensen zijn verleerd om de adem optimaal te gebruiken.
Daarom kijk ik eerst met mijn cliënten naar hoe de ademhaling momenteel is. Om vervolgens met vrij eenvoudige oefeningen de ademhaling te optimaliseren. Dit geeft al meteen verlichting. De adem is een enorme bron van energie die veel mensen maar ten dele benutten. Ga je je adem optimaliseren dan geeft dit meteen meer vitaliteit en balans.

Vervolgens kijk ik hoe de adem op een dieper niveau zijn werk kan doen.
Daarvoor gebruik ik het harmoniserende ademen.
Door middel van de verbonden ademhaling (afkomstig uit de Transformational Breathing) in combinatie met acupressuur en affirmaties brengen we lichaam en geest weer met elkaar in harmonie. Hierdoor kan vastgezette energie weer in beweging komen. Veel mensen zeggen zich na een ademsessie ontspannen en verruimd te voelen.

Vooraf is het moeilijk in te schatten hoeveel sessies nodig zijn. Mijn uitgangspunt is zo kort mogelijk, zo lang als nodig. Adem patronen die je je leven lang hanteert zijn niet in één sessie weggewerkt. Net zomin als beladen emoties zo maar oplossen.

Processen hebben tijd nodig. Daarom adviseer ik om met 3 of 4 sessies te beginnen, twee of drie wekelijks. Maar dit is afhankelijk van wat er speelt.
Meestal is dit genoeg voor een eerste aanzet. Het creëert een goede basis. En met deze basis kun je ook thuis aan de slag. Door dagelijks een kwartiertje harmoniserend te ademen kun je blijven werken aan balans en verlichting. Sterk aanbevolen.

 • Kosten: € 100,- 1½ tot 2 uur
 • Hierna + € 20,- per kwartier
 • 1e keer ter kennismaking €75,-

Ademsessies online

Er zijn veel verschillende ademtechnieken. Wat deze sessie zo krachtig maakt is dat ik eerst werk aan het ontspannen én verdiepen van de ademhaling. Dát geeft meteen al een heerlijk ontspannen gevoel.

Door je ademhaling eerst te verruimen kun je meer zuurstof, meer levensenergie (prana) tot je nemen en dat ondersteunt jou in het voluit leven. Vanuit passie, vanuit dat wat jij echt belangrijk vindt is en bij jou past.

Met het ontspannen van de uitademing laat je ook los wat jou in je leven beperkt. Je kunt daardoor voller en krachtiger inademen.  Dat voelt heerlijk. Het geeft mij iedere keer weer een enorme boost energie, helderheid,  zelfvertrouwen en daadkracht.
En dat gun ik jou ook. Doe je mee?

Ik leid je rustig door de oefening heen en je zult merken dat het ademen je lichaam vitaliseert en je geest helder maakt. Een goede voorbereiding op het mediteren dat door het ademen veel makkelijker is en geweldig voelt. Sommige cliënten noemden het: “High zonder drugs.”

 

Goed om te weten als je gaat mee doen
Tijdens de sessie kun je lichamelijke sensaties ervaren als tintelingen in je armen of licht in het hoofd. Ook kan je lichaamstemperatuur veranderen. Dat is een goed teken. Er komen waardevolle processen op gang in je lichaam. Een dekentje kan dan comfort bieden. Doe deze oefening bij voorkeur zittend (i.v.m. de meditatie). Maar het kan ook liggend. En niet op een volle maag.

De ademoefeningen duren ongeveer 45 minuten. Daarna volgt een meditatie tot het uur vol is. Je kunt dan afschakelen als je graag in je eigen proces blijft. Of je blijft nog even in de ZOOM-meeting om te delen en/of vragen te stellen. We sluiten na 5 kwartier af.

Kosten:
Losse sessies €15,- per keer (10 ritten €120,-  3 sessies €37,50)

Dinsdagavond 20.00 tot 21.00

 

Steeds als ik niet zo lekker in mijn vel zit en ik ga ademen,
dan is de wereld daarna écht anders.”

Marc 

 

Compassietraining

Ons denken heeft een grote invloed op ons leven. Helaas is deze invloed niet alleen maar positief. Dat komt vooral door het dualistisch denken waardoor we afgescheiden raken van onze ware kern.  Als we in een moeilijke situatie terecht komen blijven we vaak lang in de piekerstand staan. Alsof we midden in een kolkende rivier staan met een wilde stroom aan gedachten en gevoelens.

De cursus ZELFCOMPASSIE is een mooi antwoord op deze verstorende gemoedstoestand.
‘Compassie is het natuurlijke vermogen van de mens om betrokken te zijn bij lijden van jezelf en anderen. En de wens om dit lijden te verlichten’. (definitie Dalai Lama)

Vaak houden we ons lijden in stand of vergroten we onze pijn zelfs omdat we ons ertegen verzetten. Een natuurlijke neiging die we allemaal hebben want pijn is niet fijn. We worden dan als het ware één met de gedachten en emoties die uit de moeilijke situatie voortkomen. We identificeren ons ermee. Vanuit dit verzet hebben we dan vaak geen oog voor wat we echt nodig hebben om onze pijn te verlichten.

In deze compassie training leer je een andere relatie te ontwikkelen t.o.v. moeilijke dingen in je leven. Een meer realistische relatie want moeilijke dingen horen bij het leven. Dat is een belangrijke stap want door het verzet op te geven kun je weer (mindful) aanwezig zijn met dat wat er is. Zo word je minder mee gesleurd in de kolkende rivier. Hierdoor ontstaat ruimte om weer te gaan zien wat je nodig hebt om je pijn te verlichten. Zo ontstaat keuzevrijheid om het leven te leiden dat je wenst.

De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten. Meditatie is het voornaamste gereedschap dat we gebruiken. Enige ervaring met mediteren is vereist. De meditaties die we tijdens de bijeenkomsten gebruiken worden opgenomen en krijg je opgestuurd om thuis mee te oefenen.  Naast meditatie zal ik ook verschillende ademtechnieken inzetten om de oefeningen krachtiger te maken en te verdiepen. Daarom wordt deze cursus aangeboden inclusief een individuele ademsessie.

Praktisch:
Aantal:                                 8 bijeenkomsten   (1x per maand)
Data:                                     in overleg:

Ademcirkel

Afgelopen zondag had ik het genoegen zelf mee te kunnen doen aan een ademcirkel. Wat een weldaad was dat.

Het is zo heerlijk om door het verbonden ademen de levensenergie in mijn lijf te voelen stromen én toenemen. Ik werd helemaal vervuld van vertrouwen. En dat vertrouwen neem ik mee en voel ik nog steeds.
Dat geeft een hele andere kleur aan mijn dag. Geweldig !

Herken je dat, dat het leven soms een beetje zwaar voelt? Ik weet, dan zit ik te veel in mijn hoofd.
Want ik wil het allemaal zo goed doen. En dat verkrampt me dan. Gelukkig weet ik ook hoe ik daar mee om kan gaan. Onder andere door te ademen. Want daarmee verandert er iets in de manier van kijken en voelen. Na een ademsessie voel ik het dan weer heerlijk stromen.

Die zwaarte die we soms voelen komt door de overlevingsrol die we hebben aangenomen in ons leven op momenten dat ons iets moeilijks (trauma) overkwam. De verkramping die dat met zich meebrengt zet zich vast in ons lichaam en dragen we soms ons hele leven lang mee. Daar hebben we allemaal in meer of mindere mate last van. Met het verbonden ademen kun je aan die oude stukken pijn werken.

Iedereen heeft een eigen ervaring tijdens het verbonden ademen. Maar het werkt eigenlijk altijd verruimend. Het is een heerlijke manier om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Gun jij jezelf deze ervaring?

Stembevrijding

Zingen is ontzettend leuk. Heel ontspannend en het geeft energie. Omdat je met je hoofd even helemaal los bent. Dat is al een reden om deze workshop te komen volgen. Maar zingen kan nog veel meer zijn. Met behulp van je stem kun je jezelf ook bevrijden. Bevrijden van dingen die we hebben vastgezet. De trilling van onze stem brengt ons recht in onze ziel. En daar waar iets trilt daar vind transformatie plaats.
We gaan dat doen met laagdrempelige oefeningen en het zingen van mooie mantra’s. Zingen of eigenlijk liever geluid maken in vrijheid en openheid. Je hoeft niet mooi te kunnen zingen want daar gaat het niet om. Het gaat om vrij zijn.

Annuleringsvoorwaarden:

Voor het geval dat de cursist niet aan de cursus kan deelnemen, zijn de volgende annuleringsvoorwaarden van kracht:

 • Annulering dient schriftelijk per brief of mail te gebeuren.
 • Bij annulering tot aan 2 weken voor aanvang van de cursus wordt het gehele cursusgeld gerestitueerd..
 • Bij annulering binnen 1 tot 2 weken voor aanvang van de cursus wordt 50% van het cursusgeld gerestitueerd.
 • Bij annulering binnen 1 week voor aanvang van de cursus is restitutie niet meer mogelijk.
 • Als een de cursus door mij wordt annuleert dan zal het volledige bedrag, dus inclusief aanbetaling, worden terugbetaald..