De adem neemt je mee naar binnen

 

             Wat volgt is een diepe innerlijke rust…

De kracht van adem voor innerlijke rust

Als we ons op jonge leeftijd niet gezien of gehoord gevoeld hebben kunnen emoties en gevoelens na kleinere of grotere traumatische ervaringen zich vast zetten in je lijf. Het is logisch dat je als kind nog niet kunt uitleggen of duiden wat een vervelende gebeurtenis of een lastige situatie precies met jou doet. Maar jouw lijf zuigt alle daarmee samenhangende spanningen en emoties op als een spons en maakt bij wijze van spreken een opname van jouw mentale, emotionele, fysieke en/of spirituele trauma. Deze opname kan in jouw latere leven opnieuw en opnieuw afgespeeld worden in situaties die – al is het in de verte – overeenkomsten vertonen met de oorspronkelijke stresssituatie. En waar stress is, treedt onherroepelijk verkramping en ongemak op.

Bedenk maar eens wat er met jou gebeurt als het spannend wordt in jouw leven. Iedereen reageert verschillend. De een wordt boos, de andere trekt zich terug en zo zijn er nog tal van manieren om (je af) te reageren. Maar er is één ding dat bij iedereen reageert. Zonder uitzondering. En dat is de adem.

Die adem verplaatst gaat omhoog en versnelt. Je voelt onrust in je lichaam, maar ook in het hoofd (piekeren) en het gevoel (emotie).

Het goede nieuws is dat een betere ademhaling jouw zelf genezend vermogen versterkt. Door bewust te ademen zal de onrust in je lichaam dan ook verdwijnen. Ik ken geen krachtiger middel om me beter en rustiger te voelen dan door bewust te gaan ademen.

Bewust ademen is een holistisch gereedschap dat invloed heeft op alle aspecten van jouw welzijn. Wanneer je door het ademen de mentale rust in het hoofd weer ervaart, zal je ook weer ruimte voelen voor jouw emoties. Hierdoor kan jouw lijf ontspannen en waardoor jouw levensenergie weer kan gaan stromen.

Wat kan de adem jou brengen?

• Rust in het denken. Innerlijke rust.
• Minder angsten en stress 
• Bevrijd van emotionele ballast
• Versterkt het immuunsysteem  

• ontspanning  en beter slapen
• Meer levensenergie en vitaliteit
• Meer liefde voor jezelf
• Verlaagd bloeddruk 

“Als jij voor het nu zorgt, zorgt het nu voor jouw toekomst”

Maha Ghosananda

 

In de yoga helpt de adem voor innerlijke rust

Tibetaanse klankschaal, meditatie en innerlijke rust

Meditatie begeleiding voor innerlijke rust

Mijn methode

Ontspannen – Verdiepen – Verruimen 

Het is niet voor niets dat de methode die ik gebruik begint met ontspannen. Daarmee creëer je de juiste omstandigheden om weer in je kracht te komen. Als je lichaam ontspant komen je gedachten tot rust.  Als je je gedachten tot rust brengt kan je lichaam zacht worden. In één ademteug creëer je beide.

Daar begint persoonlijke groei. Daar begint verwerking van oude pijn. En met ontspanning komen ook de heldere inzichten.

Vervolgens breng je met het verdiepen je ademhaling weer terug waar die als baby begon: in je onderbuik. Je gevoelscentrum. Zo leer je weer opnieuw vol te ademen. De (levens-) energie gaat weer volop stromen. Dat voelt weldadig.

Door de energie in je lichaam te veranderen  verander je je leven.

Vanuit dit vol ademen ga je de adem verruimen. Het actieve, ook wel het verbonden ademen genoemd. Hierdoor kun je oude pijn (vastgezette energie) weer in beweging brengen. Dit ruimt op. Door het oude los te laten, kun je ruimte maken voor het nieuwe.

Harmoniserend ademen en het fysieke lichaam

Het lichaam wordt van extra hoeveelheid levensenergie (prana) voorzien. Het lichaam vitaliseert waardoor je weer zin krijgt om dingen te gaan doen. Het zorgt voor afvoer van afvalstoffen waardoor je lichaam op celniveau ontgift wordt. Het lymfestelsel dat afhankelijk is van spierbeweging en er voor zorgt dat toxines afgevoerd worden wordt door actief ademen geactiveerd. Ademen is immers een spierbeweging.

 

 

 

Harmoniserend ademen en het emotionele lichaam

Ieder mens ervaart emotionele beperkingen. Deze zijn inherent aan het leven en opgroeien. Maar hoe gaan we daar mee om? In onze op kennis en informatie gerichte samenleving wordt vooral ons denkvermogen gestimuleerd. Je moet sterk zijn en daadkrachtig. Onvoldoende aandacht voor het gevoelsleven kan leiden tot problemen. Gevoelens laten zich niet negeren. Het harmoniserend ademen helpt om gevoelens weer serieus te nemen. Dat ze er mogen zijn. Als gevoelens er mogen zijn ontstaat ruimte en opluchting. Het kan weer stromen. Door het loslaten van emotionele lading ontstaat weer balans en innerlijke rust.

Harmoniserend ademen en het mentale lichaam

Veel mensen piekeren. Allerlei beperkende overtuigingen en gedragspatronen kunnen behoorlijk dwars zitten. Denken we niet vaak: ik ben niet goed genoeg, of, dat kan ik niet. Al dit soort negatieve gedachten hebben invloed op ons gevoel en hoe we ons zelf zien. Het harmoniserend ademen brengt rust in het hoofd waardoor we positiever en meer vanuit mogelijkheden kunnen denken.

 

 

 

Harmoniserend ademen en het spirituele lichaam lichaam

Spiritualiteit gaat over het besef een onderdeel te zijn van een groter geheel. Evenzo de wens om te willen leven vanuit wie je werkelijk bent.  Daarvoor moet je contact maken met jouw innerlijke bron. Het harmoniserend ademen is een geweldige manier om in contact te komen met deze bron. Door deze techniek van ademhalen kom je in een ruimer bewustzijn dat de kloof tussen de je bewuste en onbewuste wereld overbrugt. Het overstijgt woorden en gedachten. Door je bewust te worden van jouw kern en deze weer in het licht te zetten krijg je antwoorden op diepere levensvragen. Vanuit dit helder weten krijg je weer richting in het leven.

Transformatie

We leven in een hectische tijd. We hebben vaak veel verplichtingen en voelen daardoor veel verantwoordelijkheid. De mobiele telefoon, e-mail en sociale media schreeuwen voortdurend om aandacht. Werk vraagt een flexibele houding van ons waardoor we niet makkelijk even kunnen uitschakelen. Ook het privéleven is complex geworden. Het is niet vanzelfsprekend dat je samen met je partner of vrienden kunt eten. Alles moet gepland worden want we willen overal bij zijn en overal aan mee doen. Zo staan we voortdurend bloot aan allerlei prikkels. We staan tegenwoordig 24/7 op ‘aan’. Innerlijke rust lijkt een luxegoed te zijn geworden. Tijd voor jezelf om naar binnen te gaan en te voelen wat dit allemaal met je doet is er nauwelijks of wordt onvoldoende genomen. Als we een heftige ervaring meemaken wordt het zo gewaardeerd dat we sterk zijn en doorgaan. Maar dat de batterij door de voortdurende stroom prikkels sneller leeg raakt, laat zich steeds duidelijker afleiden aan de vele mensen die met chronische vermoeidheid, depressie of andere stress gerelateerde klachten rondlopen. Tijd om een pas op de plaats te maken en te gaan ademen.

Stress hebben we allemaal. Het gaat er om hoe we met stress omgaan. Naast vele hormonale veranderingen in het lichaam, zoals de aanmaak van adrenaline en cortisol, is een belangrijke reactie bij stress dat de ademhaling beperkt wordt. Als we dit niet door hebben en veranderen, ontnemen we het lichaam juist een belangrijk en krachtig medicijn om stress te lijf te gaan. Met een beperking van de ademhaling wordt ook de aanvoer van levensenergie (prana) verminderd. Met alle gevolgen van dien. De manier van ademen zegt veel over hoe je je voelt. Iemand die niet goed ademt staat wankel en komt lastiger uit zijn woorden. Mensen die vitaal en energiek zijn zorgen voor een goede ademhaling en dus toevoer van levensenergie. Emotioneel zal iemand die niet goed ademt ook minder stabiel zijn. Kortom: genoeg redenen om aandacht voor een goede ademhaling te ontwikkelen. Het creëert innerlijke rust en balans op een diepgaand niveau.

,Werkwijze

De adem is een krachtig instrument waarmee fysiek en emotioneel blokkades kunnen worden weggenomen. Veel mensen zijn verleerd om de adem optimaal te gebruiken.

Daarom kijk ik eerst met mijn cliënten naar hoe de ademhaling momenteel is. Om vervolgens met vrij eenvoudige oefeningen de ademhaling te optimaliseren. Dit geeft al meteen verlichting. De adem is een enorme bron van energie die veel mensen maar ten dele benutten. Het optimaliseren van de ademhaling geeft meteen innerlijke rust in het hoofd en energie in het lichaam.

Dieper niveau
Vervolgens kijk ik hoe de adem op een dieper niveau zijn werk kan doen. We onderzoeken samen welke persoonlijke thema’s er spelen en hoe we daar ruimte in kunnen creëren. Naast coachingstechnieken (voor het inzicht) gebruik ik daarvoor het harmoniserende ademen.   Door middel van de verbonden ademhaling (afkomstig uit de Transformational Breathing) in combinatie met acupressuur en affirmaties brengen we lichaam en geest weer met elkaar in harmonie. Hierdoor kan vastgezette energie weer in beweging komen en kan de emotionele lading die gekoppeld is aan een moeilijke ervaring worden losgelaten. Veel mensen zeggen zich na een ademsessie ontspannen te voelen en innerlijke rust te ervaren.

Aantal sessies
Vooraf is het moeilijk in te schatten hoeveel sessies nodig zijn. Mijn uitgangspunt is zo kort mogelijk, zo lang als nodig. Adem patronen die je je leven lang hanteert zijn niet in één sessie weggewerkt. Net zo min als beladen emoties zo maar oplossen.
Processen hebben tijd nodig. Daarom adviseer ik om met 5 sessies te beginnen, twee of drie wekelijks. Dit is afhankelijk van wat er speelt.
Meestal is dit genoeg voor een eerste aanzet. Het creëert een goede basis. En met deze basis kun je ook thuis aan de slag.  Door dagelijks te ademen kun je blijven werken aan balans en verlichting. Sterk aanbevolen. 

Tarieven:  
Een intake sessie kost €75,-  (1,5 uur) 
Een losse ademsessie kost €120,- (2 uur) 
Een pakket van 5 lessen kost €550,- (korting €50,-) 
Mocht een langere tijd nodig / gewenst  zijn: €20,- per kwartier

Mocht geld een drempel vormen, schroom dan niet om dit bespreekbaar te maken. Daar kijken we of we daar uit kunnen komen.