De adem neemt je mee naar binnen

 

             Wat volgt is een diepe innerlijke rust…

De kracht van ademen. Hoe dan? 

In onze hectische samenleving ervaren veel mensen stress en spanning. Er wordt vaak veel van ons gevraagd, en deze stress heeft directe invloed op onze ademhaling. We gaan oppervlakkig en snel ademen, met allerlei nadelige gevolgen: meer stress, meer onrust. Zowel psychische als lichamelijke klachten liggen op dan op de loer. Gelukkig is er goed nieuws: door je ademhaling bewust te beïnvloeden, kun je dit proces keren. Door met aandacht te ademen, je ademhaling te vertragen en te verdiepen, kan de balans in het lichaam en geest weer herstellen. 

 

Gedurende ons leven doen we allerlei ervaringen op. Minder prettige ervaringen kunnen ervoor zorgen dat we onze gedachten en gevoelens gaan controleren, en moeilijke emoties onderdrukken, omdat pijn nu eenmaal niet fijn is. Dit uit zich eerst in onze ademhaling, die oppervlakkiger wordt om minder te voelen. Deze controle en onderdrukking hebben ook invloed op ons lichaam, met spanningen en verkeerde adempatronen tot gevolg. We verwerpen delen van onszelf, en aan deze processen ontkomt eigenlijk niemand. Het leven heeft een directe invloed op onze ademhaling. Maar ook hier geldt het goede nieuws: door onze ademhaling aan te passen, kunnen we direct invloed uitoefenen op deze stressreactie.

 

Aandachtige verbonden ademhaling is een zachtaardige en krachtige methode waarbij we deze spanningen weer in beweging kunnen brengen. Het werkt holistisch, op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Het brengt ons in contact met ons onderbewustzijn, zodat we onderdrukte gevoelens en gedachtepatronen bewust kunnen maken en doorvoelen. Maar bovenal herstelt verbonden ademen het contact met het veld van onvoorwaardelijke liefde. Hier kunnen we ervaren dat we liefde zijn, dat we al goed genoeg zijn. Dit inzicht kan leiden tot het loslaten van overdadige drang om te presteren en hard werken. De ontspanning die daaruit voortvloeit, zorgt voor heling en integratie van oude pijn.

Wat kan de adem jou brengen?

• Rust in het denken. Innerlijke rust.
• Minder angsten en stress 
• Bevrijd van emotionele ballast
• Versterkt het immuunsysteem  

• ontspanning  en beter slapen
• Meer levensenergie en vitaliteit
• Meer liefde voor jezelf
• Verlaagd bloeddruk 

“Als jij voor het nu zorgt, zorgt het nu voor jouw toekomst”

Maha Ghosananda

 

In de yoga helpt de adem voor innerlijke rust

Tibetaanse klankschaal, meditatie en innerlijke rust

Meditatie begeleiding voor innerlijke rust

Mijn methode

Ontspannen – Verdiepen – Verruimen 

Het is niet voor niets dat de methode die ik gebruik begint met ontspannen. Daarmee creëer je de juiste omstandigheden om weer in je kracht te komen. Als je lichaam ontspant komen je gedachten tot rust.  Als je je gedachten tot rust brengt kan je lichaam zacht worden. In één ademteug creëer je beide.

Daar begint persoonlijke groei. Daar begint verwerking van oude pijn. En met ontspanning komen ook de heldere inzichten.

Vervolgens breng je met het verdiepen je ademhaling weer terug waar die als baby begon: in je onderbuik. Je gevoelscentrum. Zo leer je weer opnieuw vol te ademen. De (levens-) energie gaat weer volop stromen. Dat voelt weldadig.

Door de energie in je lichaam te veranderen  verander je je leven.

Vanuit dit vol ademen ga je de adem verruimen. Het actieve, ook wel het verbonden ademen genoemd. Hierdoor kun je oude pijn (vastgezette energie) weer in beweging brengen. Dit ruimt op. Door het oude los te laten, kun je ruimte maken voor het nieuwe.

Harmoniserend ademen en het fysieke lichaam

Het lichaam wordt van extra hoeveelheid levensenergie (prana) voorzien. Het lichaam vitaliseert waardoor je weer zin krijgt om dingen te gaan doen. Het zorgt voor afvoer van afvalstoffen waardoor je lichaam op celniveau ontgift wordt. Het lymfestelsel dat afhankelijk is van spierbeweging en er voor zorgt dat toxines afgevoerd worden wordt door actief ademen geactiveerd. Ademen is immers een spierbeweging.

 

 

 

Harmoniserend ademen en het emotionele lichaam

Ieder mens ervaart emotionele beperkingen. Deze zijn inherent aan het leven en opgroeien. Maar hoe gaan we daar mee om? In onze op kennis en informatie gerichte samenleving wordt vooral ons denkvermogen gestimuleerd. Je moet sterk zijn en daadkrachtig. Onvoldoende aandacht voor het gevoelsleven kan leiden tot problemen. Gevoelens laten zich niet negeren. Het harmoniserend ademen helpt om gevoelens weer serieus te nemen. Dat ze er mogen zijn. Als gevoelens er mogen zijn ontstaat ruimte en opluchting. Het kan weer stromen. Door het loslaten van emotionele lading ontstaat weer balans en innerlijke rust.

Harmoniserend ademen en het mentale lichaam

Veel mensen piekeren. Allerlei beperkende overtuigingen en gedragspatronen kunnen behoorlijk dwars zitten. Denken we niet vaak: ik ben niet goed genoeg, of, dat kan ik niet. Al dit soort negatieve gedachten hebben invloed op ons gevoel en hoe we ons zelf zien. Het harmoniserend ademen brengt rust in het hoofd waardoor we positiever en meer vanuit mogelijkheden kunnen denken.

 

 

 

Harmoniserend ademen en het spirituele lichaam lichaam

Spiritualiteit gaat over het besef een onderdeel te zijn van een groter geheel. Evenzo de wens om te willen leven vanuit wie je werkelijk bent.  Daarvoor moet je contact maken met jouw innerlijke bron. Het harmoniserend ademen is een geweldige manier om in contact te komen met deze bron. Door deze techniek van ademhalen kom je in een ruimer bewustzijn dat de kloof tussen de je bewuste en onbewuste wereld overbrugt. Het overstijgt woorden en gedachten. Door je bewust te worden van jouw kern en deze weer in het licht te zetten krijg je antwoorden op diepere levensvragen. Vanuit dit helder weten krijg je weer richting in het leven.

Transformatie

We leven in een hectische tijd. We hebben vaak veel verplichtingen en voelen daardoor veel verantwoordelijkheid. De mobiele telefoon, e-mail en sociale media schreeuwen voortdurend om aandacht. Werk vraagt een flexibele houding van ons waardoor we niet makkelijk even kunnen uitschakelen. Ook het privéleven is complex geworden. Het is niet vanzelfsprekend dat je samen met je partner of vrienden kunt eten. Alles moet gepland worden want we willen overal bij zijn en overal aan mee doen. Zo staan we voortdurend bloot aan allerlei prikkels. We staan tegenwoordig 24/7 op ‘aan’. Innerlijke rust lijkt een luxegoed te zijn geworden. Tijd voor jezelf om naar binnen te gaan en te voelen wat dit allemaal met je doet is er nauwelijks of wordt onvoldoende genomen. Als we een heftige ervaring meemaken wordt het zo gewaardeerd dat we sterk zijn en doorgaan. Maar dat de batterij door de voortdurende stroom prikkels sneller leeg raakt, laat zich steeds duidelijker afleiden aan de vele mensen die met chronische vermoeidheid, depressie of andere stress gerelateerde klachten rondlopen. Tijd om een pas op de plaats te maken en te gaan ademen.

Stress hebben we allemaal. Het gaat er om hoe we met stress omgaan. Naast vele hormonale veranderingen in het lichaam, zoals de aanmaak van adrenaline en cortisol, is een belangrijke reactie bij stress dat de ademhaling beperkt wordt. Als we dit niet door hebben en veranderen, ontnemen we het lichaam juist een belangrijk en krachtig medicijn om stress te lijf te gaan. Met een beperking van de ademhaling wordt ook de aanvoer van levensenergie (prana) verminderd. Met alle gevolgen van dien. De manier van ademen zegt veel over hoe je je voelt. Iemand die niet goed ademt staat wankel en komt lastiger uit zijn woorden. Mensen die vitaal en energiek zijn zorgen voor een goede ademhaling en dus toevoer van levensenergie. Emotioneel zal iemand die niet goed ademt ook minder stabiel zijn. Kortom: genoeg redenen om aandacht voor een goede ademhaling te ontwikkelen. Het creëert innerlijke rust en balans op een diepgaand niveau.

,Werkwijze

De adem is een krachtig instrument waarmee fysiek en emotioneel blokkades kunnen worden weggenomen. Veel mensen zijn verleerd om de adem optimaal te gebruiken.

Daarom kijk ik eerst met mijn cliënten naar hoe de ademhaling momenteel is. Om vervolgens met vrij eenvoudige oefeningen de ademhaling te optimaliseren. Dit geeft al meteen verlichting. De adem is een enorme bron van energie die veel mensen maar ten dele benutten. Het optimaliseren van de ademhaling geeft meteen innerlijke rust in het hoofd en energie in het lichaam.

Dieper niveau
Vervolgens kijk ik hoe de adem op een dieper niveau zijn werk kan doen. We onderzoeken samen welke persoonlijke thema’s er spelen en hoe we daar ruimte in kunnen creëren. Naast coachingstechnieken (voor het inzicht) gebruik ik daarvoor het verbonden ademen.   Door middel van de verbonden ademhaling (afkomstig uit de Transformational Breathing) in combinatie met acupressuur en affirmaties brengen we lichaam en geest weer met elkaar in harmonie. Hierdoor kan vastgezette energie weer in beweging komen en kan de emotionele lading die gekoppeld is aan een moeilijke ervaring worden losgelaten. Veel mensen zeggen zich na een ademsessie ontspannen te voelen en innerlijke rust te ervaren.

Aantal sessies
Vooraf is het moeilijk in te schatten hoeveel sessies nodig zijn. Mijn uitgangspunt is zo kort mogelijk, zo lang als nodig. Adem patronen die je je leven lang hanteert zijn niet in één sessie weggewerkt. Net zo min als beladen emoties zo maar oplossen.
Processen hebben tijd nodig. Daarom adviseer ik om met 5 sessies te beginnen, twee of drie wekelijks. Dit is afhankelijk van wat er speelt.
Meestal is dit genoeg voor een eerste aanzet. Het creëert een goede basis. En met deze basis kun je ook thuis aan de slag.  Door dagelijks te ademen kun je blijven werken aan balans en verlichting. Sterk aanbevolen. 

Tarieven:  
Een intake sessie kost €75,-  (1,5 uur) 
Een losse ademsessie kost €120,- (2 uur) 
Een pakket van 5 lessen kost €550,- (korting €50,-) 
Mocht een langere tijd nodig / gewenst  zijn: €20,- per kwartier

Mocht geld een drempel vormen, schroom dan niet om dit bespreekbaar te maken. Daar komen we wel uit.